Salzburg - Hladovina kestena i pivo

by - August 10, 2018


Kada je Kolumbo otkrio Ameriku Salburžani su uveliko proizvodili i pili pivo. To rade i danas. A sve je počelo u samostanima jer je  bilo bezbednije piti pivo nego prljavu vodu reke Salcah i okolnih izvora u koje se sipala svakolika nečistoća i bacale nepotrebne stvari.


 U Mocartovo vreme u njegovom rodnom  gradu podno planine Untersberg  bilo je 13 pivara. Neke su prestale da rade,  neke su se spojile tako da ih je sada oko stotinu.


 A medju najstarijim na svetu ,a najveća privatna pivara u Austiji je Štigl. Ime je dobila po stepencama koje su se nalazile pokraj nje i  zvali su je kuća pored stepenica.













Proizvodnja piva  je već dugi niz stoleća sastavni deo austrijske nacionalne kulture. Iako nisu čuveni proizvodjči tog napitka kao Nemci i Česi ne zaostaju mnogo za njima.


Ono što je odlika njihove proizvodnje je da je utkan tradicionalni način pravljenja nazovima ga sokom od hmelja  kao i da se stalno uvode novine i koriste najsavremenije tehnologije.



Ta proizvodnja je tajnovita ali zna se da se pivo proizvodi od četiri kvalitena sastojka: izvorske vode sa Untersberga, hmelja iz Gornje Austirje, ječma iz okoline Beča i kvasca koji sami proizvode.




 U Štiglu sa gordošću govore da proizvode  najmanje sedam vrsta piva a dele ih na klasična i kreativna. Uživanje je naći udoban kutak  u pivnici odabrati pivo, naručiti ukusnu hranu i opustiti se.














 A može se, pre toga, otići do muzeja posvećenog pivarstvu ili pogledati u tamošnjem modernom bioskopu film o tom napitku. Kako god uradili dobro je. Može se i do prodavnice po neko od piva ili suvenira za uspomenu.


Salzburg, rekla bih  s pravom nosi  ime grada autentične kulture piva. To potvđjuje i pivnica Avgustiner, takođe posebna i vremešna jer je iz 1621.godine.


Nazvana je po monahu Avgustinu koji je bio vrhunski majstor  u pravljenju piva,  jedina je koja se nalazila van zidina starog  grada. Pivo se pravi i toči na stari nači iz drvenih buradi u keramičke krigle. Uzmeš veliku ili malu kriglu ispereš je ledenim mlazom vode da  bude hladna pa natočiš željeno pivo. Zar nije pravi ugođaj?


 Tri velike sale restorana i predivan, najveći austrijski vrt kestenova koji prave "debeli" hlad i pomažu da se pivo najduže održi hladnim od pet do sedam setepeni, primamljivo zvuči.





















Turistički čelnici grada s ponosom kazuju da  Salzburg godišnje poseti preko šest  i po miliona  gostiju, a ja se nešto pitam koliko je to krigli piva, da ne govorimo o dobiti.




Ostavimo to onima čiji je to posao, naše je ipak  da kad se već nađemo u tom lepom gradu dobro  provedemo i ako ništa više bar probamo neko od toliko vrsta piva.



You May Also Like

2 comments